Facebook link
Jesteś tutaj:
Powrót

Winnica Gaj Mogilany

Winnica Gaj Mogilany

zbliżenie na grono różowych winogron

Latochówki 5, 32-031 Mogilany Region turystyczny: Kraków i okolice

Podkrakowski „szampan” wytwarzany 300-letnią metodą.

Na południu Krakowa, w miejscowości Gaj koło Mogilan znajduje się rodzinna, prowadzona przez ojca z córką winnica. Andrzej Barański zakupił teren wraz ze starym drewnianym domem, gdzie postanowił posadzić winne krzewy i rozpocząć domową produkcję wina. Szczepy jakie tu występują - kay gray, bianca, rondo, regent, pinot noir, jutrzenka, praire star, swenson i arkadia - są uprawiane metodą organiczną, bez nawozów i oprysków. Po kilku latach właściciel winnicy zdecydował się na produkcję tylko wina musującego, wytwarzanego metodą sprzed 300 lat – tak jak robiono szampana. Na Konwencie Polskich Winiarzy, musujące Wino Gajus 2013 zyskało sławę, szeroką aprobatę i rozgłos wśród ludzi z branży.
Poza winem w gospodarstwie tym powstają także znakomite cydry ze starych odmian jabłek, a także najróżniejsze nalewki owocowe, które długo leżakują w piwnicy.
Obok winnicy powstała także imponująca – jak na tak niewielką skalę produkcji – zagłębiona w zboczu kamienna piwnica. Jej stylowe, wyłożone czerwoną cegłą wnętrze służy do wyrobu i leżakowania wina, a także mieści obszerną salę degustacyjną zdolną pomieścić kilkadziesiąt osób.

 


Powiązane treści