Назад

Gala Diner

Gala Diner

Tradycja ucztowania jest zakorzeniona w Krakowie od wieków. W 1364 roku na krakowskim Rynku słynną, trwającą 21 dni, ucztę dla pięciu królów na zlecenie Rady Miejskiej i króla urządził zamożny kupiec - Mikołaj Wierzynek.

Współcześnie wystawne kolacje w specjalnie zaaranżowanych sceneriach są nieodłącznym elementem międzynarodowych spotkań, kongresów czy konferencji. W Małopolsce różnorodna ofer ta miejsc, w których można organizować przyjęcia, z pewnością mile zaskoczy gości ze świata. Uzupełni ją bogactwo kuchni regionalnej, opar tej na sezonowych produktach. I tak na przykład galeryjne wnętrza Muzeum Narodowego w Sukiennicach na Rynku Głównym dodadzą prestiżu każdej imprezie liczącej do 300 osób. Wśród parkowej zieleni romantyczny nastrój zapewni Willa Decjusza (do 250 osób), której renesansowe balkony będą doskonałym miejscem do rozmów w kuluarach. Dużą atrakcją może być też przyjęcie w Centrum Sztuki i Techniki Japońskiej „Manggha” vis á vis Wawelu (do 380 osób). Ogrody Muzeum Archeologicznego u stóp Wawelu są idealnym miejscem do aranżacji przyjęć w plenerze, nawet dla 900 osób. Do wyjątkowych  lokalizacji z pewnością można zaliczyć Kopalnię Soli w Wieliczce, wpisaną na pierwszą Listę UNESCO, która aż 327 metrów pod ziemią przyjąć może do 600 osób. Kolejną oryginalną przestrzenią jest Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie, które oprócz funkcji muzealnej pełni także funkcję miejsca do organizacji wydarzeń specjalnych, takich jak uroczyste kolacje czy koktajle dla 300 osób. Natomiast „pod skrzydłami” Muzeum Lotnictwa w Krakowie, w hangarze lotniczym, można zaaranżować galę nawet dla 1000 osób. XIV-wieczny Zamek Królewski w Niepołomicach, dawna rezydencja królewska otoczona puszczą, niejednokrotnie stawał się areną wydarzeń istotnych dla historii Polski. Dzisiaj kompleks 5 reprezentacyjnych komnat królewskich i zabytkowych piwnic wraz z rozległym dziedzińcem podniosą rangę każdego przyjęcia, nawet dla 800 osób. Na wielbicieli ucztowania w plenerze czeka między innymi Folwark Zalesie, gdzie na tle malowniczej panoramy w folwarcznej dwusetletniej zabudowie zorganizować można tradycyjną ucztę lub piknik dla prawie 1500 osób.


 

  • około 1500 placówek gastronomicznych w regionie
  • unikalne miejsca na spotkania pokonferencyjne: między innymi Kopalnia Soli w Wieliczce (UNESCO)
  • różnorodna oferta restauracyjna w obiektach zabytkowych Małopolski: zamkach, pałacach, karczmach regionalnych, a nawet w Opactwie Benedyktynów (oparta na tradycyjnych recepturach)
  • bogata oferta dań regionalnych: pierogi, barszcz, gołąbki, kiełbasa, kwaśnica, ser owczy (oscypek) i wiele innych

Multimedia

Воспроизвести Воспроизвести